Eläinten hyvinvointi on ykkösasia

Eläinten hyvinvointi on ykkösasia

posted in: Luomutilalla | 0

Luomu oli selvä valinta, kun Arja Peltomäki otti vastuulleen Myrskylässä sijaitsevan kotitilansa hoitamisen vuonna 2008.

Luomuliitossa seitsemän vuotta eri tehtävissä työskennellyt kotieläin-agronomi toki tiesi keskimääräistä paremmin, mihin luomumaitotilallisena ryhtyi. Ensin siirtyivät luomuun pellot, sitten tilalle rakennettiin luomusäädökset täyttävä uusi pihattonavetta, ja vuonna 2011 myös maidosta tuli luomua.

Peltomäelle ykkösasia luomussa on eläinten hyvinvointi: nautojen ympärivuotinen ulkoilumahdollisuus, karkearehuvaltainen ruokinta ja lääkintä vain tarpeen mukaan.

Hieman haastetta työhön

Myös peltojen hoito ilman kemiaa tuntuu hyvältä ratkaisulta – Peltomäki on vakuuttunut, että satotaso on mahdollista pitää hyvänä ilman kemiallisia lannoitteita ja torjunta-aineita. Valinta ei ole kaduttanut.

– Haluan tuottaa maitoa, jota on kiva juoda. Lisäksi haluan vähän haastetta työhöni: luomussa paperitöitä on vähän enemmän ja ruokintaa pitää suunnitella vähän tarkemmin, mutta minä koen sen palkitsevana, hän tiivistää.

Taloudelliset laskelmat kertovat, että luomu kannattaa myös euroissa mitattuna – vaikka sopimusmeijeri onkin tänä syksynä laskenut maidon luomulisää kahteen otteeseen.

Yhteistyö helpottaa elämää

Muutaman vuoden takaisen navettainvestoinnin myötä Peltomäen tilan karjakoko kolminkertaistui. Yhden lypsyrobotin luomutilalla on nyt 65 lypsävää. Nuorkarja mukaan laskettuna eläimiä on yhteensä noin 150.

Peltoalaa on lähes 90 hehtaaria, josta kolmannes vuokramaita. Emäntä laajentaisi mielellään tuotantoa, mutta Etelä-Suomessa peltohehtaareja on harvoin myynnissä ja niiden hinnat sen mukaiset. Pinta-alan niukkuuden takia tilojen välinen yhteistyö onkin ollut alusta lähtien Arja Peltomäelle itsestäänselvyys.

– Minulla on kahden muun luomutilan kanssa sopimus rehuntuotannosta. Olen siitä onnellisessa asemassa, että Myrskylässä on useampi tuhat hehtaaria luomualaa, ja saan nautojen valkuaisrehuksi lähistön tuottajilta härkäpapua, hän kertoo.

Yhteistyön myötä Peltomäen hiehot ovat myös käyneet laiduntamassa kasvinviljelytilojen viherlannoituslohkoja, mikä on eduksi kaikille osapuolille. Peltomäki toteaakin, että luomussa yhteistyökuvioita tuntuu syntyvän luontevasti monella tapaa.

– Kun luomukotieläintuotanto menisi eteenpäin, se voisi tuoda uutta sykettä myös luomuviljapuolelle. Yhteistyössä pitää luopua ennakkoluuloista ja rehuyhteistyön lisäksi ruveta miettimään esimerkiksi konepuolen yhteistyötä, hän pohtii.

Teollisuuden pitäisi tarttua lujemmin luomuun

Peltomäen mukaan luomu alkaa olla arkea tuottajien keskuudessa, mutta elintarviketeollisuus ei ehkä vielä näe sitä muuna kuin marginaalivaihtoehtona.  Hän toivoo, että jalostava teollisuus sitoutuisi tiukemmin luomuun ja nostaisi esille sen mahdollisuuksia. Peltomäki kaipaa luomun tuotekehitykseen samaa kuluttajalähtöisyyttä kuin tavanomaisilla elintarvikkeilla.

– Kuluttaja joutuu yhä tekemään paljon töitä löytääkseen jalostettuja luomukotieläintuotteita kaupasta. Esimerkiksi luomujuustojen ja -jäätelön valikoima on todella kapea.

Hän uskoo, että moni tuottaja olisi halukas siirtymään luomuun, mutta esteenä voi olla jokin hyvin pienikin yksittäinen tekijä. Teollisuuden innokkaampi veto voisi auttaa sen viimeisen kynnyksen yli.

Laajenisiko luomu paremmin pienyritysten kautta?

Luomun tulevaisuus Suomessa mietityttää Arja Peltomäkeä kuten varmaan kaikkia muitakin luomutuottajia. Maatalouden eri tuotantosuunnista maidonjalostus on Suomessa kaikkein keskittyneintä, mikä saa Peltomäen pohtimaan, tehdäänkö suurissa yrityksissä tosissaan töitä luomun eteen.

– Maitopuolella on ehkä vähän sellainen tunne, että pitäisi kääntyä pienyritysten puoleen. Itselläni on haaveena oman tilan juuston tai jäätelön tuottaminen – se voisi olla mahdollista jonkin pienen yrityksen kautta brändättynä. Samaa tapaan, kuin esimerkiksi porvoolainen Bosgård on brändännyt onnistuneesti oman luomulihansa, hän toteaa.

Teksti: Minna Nurro/Pro Luomu
Kuva: Patrik Lindström

Arja Peltomäen luomumaitotila esiintyy myös Pro Luomun Tämä on luomua -videolla.