Bosgård luottaa luomun vetovoimaan

Bosgård luottaa luomun vetovoimaan

posted in: Luomutilalla | 0

Porvoolaisen Bosgårdin kartanon satapäisestä Charolais-lihakarjasta tuli luomukarjaa vuonna 2013. Tilan nuori isäntä Aarne Schildt luottaa siihen, että luomustatus lisää suoramyyntinä markkinoitavan lihan vetovoimaa. Bosgård satsaa vahvasti myös matkailuun: tilalla on oma kauppa, jonka lisäksi tänä kesänä on avattu deli-kahvila ja luontopolku, jonka varrella pääsee tutustumaan sekä karjaan että muihin maaseudun ihmeisiin.

Bosgårdin kartano on harjoittanut lihan suoramyyntiä noin 15 vuoden ajan, ja myös jalostaa lihasta itse monenlaisia tuotteita kuten metwurstia, nakkeja ja chorizo-makkaraa. Tilan karja ja 280 hehtaarin pellot päätettiin siirtää luomuun, koska sen katsottiin tukevan hyvin bisnestä.

– Yrityksen tavoitteena on tietysti tehdä mahdollisimman kovaa tulosta mahdollisimman pienillä kustannuksilla. Luomutuotanto toimii karjan avulla äärimmäisen hyvin: ravinteet saadaan kierrätettyä pelloilla ja nurmituotanto soveltuu Suomen olosuhteisiin, Schildt perustelee.

Työläimmältä tuntuu byrokratia

Isännän mukaan tilan siirtäminen luomuun ei ole tehnyt maanviljelystä ja karjanhoidosta sen työläämpää kuin aiemminkaan. Schildt arvioi, että eniten on lisääntynyt paperitöiden määrä.

– Byrokratia ja tiukat säännöt tekevät luomusta tavanomaista tuotantoa työläämpää, mutta totta kai niitä noudatetaan, hän tuumaa.

Schildt lisää, että luomu on tietysti tuonut mukanaan myös paljon uusia asioita, jotka on osattava. Sen takia tilalla on käytetty paljon alan konsultteja ja neuvontapalveluja.

Matkailu monipuolistaa tulonlähteitä

Tilan vetovastuun ottanut nuori isäntä haluaa kehittää Bosgårdia aktiivisesti myös matkailukohteena. Pääkaupunkiseudun ja Pietari-Helsinki-moottoritien läheisyys luovat tälle oivat edellytykset: tietä pitkin kulkee vuosittain miljoonia potentiaalisia asiakkaita.

– Matkailulla pyrimme monipuolistamaan tilan tulonlähteitä: mitä monipuolisemmat tulonlähteet, sen parempi. Ulkomaisten turistien avulla matkailusta yritetään saada ympärivuotista bisnestä, Schildt kertoo.

Tilan oman kahvilan ja luontopolun ohessa Bosgårdissa on tänä syksynä tarjolla erilaisia yksipäiväisiä kursseja.  Erilaisten kokkikurssien lisäksi valikoimassa on mm. luonnonkosmetiikan kurssi ja avohakkuuttoman metsänhoidon kurssi, jota vetää Bosgård Oy:n toinen omistaja Marcus Walsh.

Luomulla kirkas tulevaisuus

Bosgårdissa luotetaan vakaasti luomulihan, suoramyynnin ja matkailijoille tarjottavien palvelujen vetovoimaan. Kuluttajat arvostavat yhä enemmän ruoantuotannon avoimuutta ja luontoystävällisyyttä, ja kun pakkaan lisätään vielä tuotteiden korkea laatu, kysynnän voi luottaa säilyvän hyvänä.

– Luomun tulevaisuutta Suomessa en lähde ennustamaan, mutta omalla tilalla se on erittäin kirkas ja selvä, edellyttäen – että markkinat säilyvät nykyisellään, Aarne Schildt toteaa.

Teksti: Minna Nurro
Kuva: Bosgårdin kartano

Bosgårdin kartanon luomulihakarjaa voi ihailla myös Suomen luonnon päivänä 30.8.2014, jolloin tilalla järjestetään avoimien ovien tapahtuma. Lue lisää tapahtumasta täältä!