Härmän Rati tavoittelee täyttä luomua
| |

Järvenpäässä toimivan ravintola Härmän Ratin ruokalistalla luomua on yli 90 prosenttia raaka-aineista. Tavoitteena on siirtyä kokonaan luomuruokaan. Yrittäjät toivovat, että vahva satsaus luomuun tuo ravintolalle lisää asiakkaita. 1920-luvulla Alahärmän Ojalan kylässä rakennettiin kansakouluksi komea hirsitalo. Nyt, lähes sata vuotta myöhemmin, … Lue lisää

Mitä luomu on?
| |

Luomu on ruuan tuotantotapa, joka yhdistää ympäristön kannalta parhaat tuotantotavat ja korkeat vaatimukset eläinten hyvinvoinnille sekä kuluttajien toiveet korkealaatuisista tuotteista. Luomun vaatimukset on määritelty EU:n lainsäädännössä ja niiden noudattamista valvotaan vuotuisin tarkastuksin. Luonnonvaroja säästäen Luomuviljely perustuu luonnon kunnioittamiseen ja luonnonvarojen … Lue lisää

Habaa hei
| |

Tiedätkö, millä NHL-pelaajat ruokitaan? No luomulla. Ei ne juuri muuta saa syödä, koska niiden on pysyttävä terveinä ja järkyssä iskussa koko kausi. Ja paras pohja huippukunnolle on kunnon ruoka. Et silleen. Samasta simppelistä syystä monet muutkin huippu-urheilijat ja kovaa tulosta … Lue lisää

Hyvä syy juoda maitoa
| |

Luomun käyttö on helppo aloittaa luomumaidosta, ja aika moni suomalainen on niin tehnytkin, koska 15 % kaikista luomuun käytetyistä euroista menee luomumaitoon. Luomumaitoa on hyvin saatavilla kaupoissa ja kaikkina tuttuina rasvaisuuksina: täys, kevyt ja rasvattomana maitona. Valinnanvaraa siis on. Vuonna … Lue lisää

Huippuböndejä suorastaan
| |

Luomutuoanto ei ole helppoa, koska kemiallista oikotietä onneen ei ole käytettävissä. Siksi luomu vaatii rutkasti perusteellista osaamista: on tunnettava viljelemänsä maaperän kunto ja tiedettävä, mitä milläkin lohkolla kannattaa minäkin vuonna kasvattaa. Ravinteet on osattava kierrättää, rikat tiedettävä torjua ja kasvit … Lue lisää

Laiduntaminen on niin jes!
| |

Luomussa mennään hyvinvointi edellä, varsinkin kun on kyse kotieläintuotannosta. Luomueläimille pyritään luomaan mahdollisimman lajinmukaiset olosuhteet, ja keskeinen tekijä siinä on ulkoilumahdollisuus. Se tarkoittaa sitä, että joka ikinen luomulehmä ja – lammas laiduntaa kesäisin ja aika monet käyvät ulkotarhoissa happea haukkaamassa … Lue lisää

Arkista luksusta
| |

Luomu alkaa olla arkista luksusta, sillä yhä useampi suomalainen ostaa luomua. Monessa perheessä luomu astuu ruokapöytään, kun perheeseen syntyy lapsia – muksuille halutaan tarjota parasta ja puhtainta ruokaa. Yli neljäsosa kuluttajista ostaa luomua viikoittain, ja lähes puolet vähintään kerran kuussa. Suomalaiset … Lue lisää

Luomu loisti Youngin konsertissa
| |

Kanadassa syntynyt muusikko Neil Young konsertoi sunnuntaina 3.7.2016 Helsingissä noin 8000 ihmisen edessä. Youngin kappaleissa ja puheissa toistuvat usein huoli ympäristön tilasta, kestämättömästä maataloudesta, kasvinsuojeluaineista ja viljelijöiden oikeuksista. Rokkari on huolissaan tulevaisuuden ruosta The Rebel Content -kiertueella Young kiertää Eurooppaa … Lue lisää

Oma pelto yhdistää syöjät ja tuottajat
| |

Sää on sateinen mutta työntekijät ovat urheasti pelloilla ämpärit käsissään. Vesi on tervetullutta kasveille ja pellot vihertävätkin kauniisti. Myös joukko läheisen koulun lapsia on juuri juossut pellon laitaan. Jos ei tunne peltojen tarinaa, ne näyttävät aivan tavallisen tilan viljelyksiltä. Vantaan … Lue lisää

Löydä kesän luomumansikkapaikkasi
| |

Etsitkö listaa vuoden 2017 luomumansikkatiloista? Klikkaa Pro Luomun nettisivuille!  

Luomua rullalle vietnamilaisittain
| |

Kesällä  tuoreiden luomuyrttien saatavuus on parhaimmillaan. Vietnamilaisiin salaattirulliin sopivat erityisen hyvin vahvat yrtit kuten korianteri, minttu ja ruohosipuli sekä erilaiset luomukasvikset. Voit kuitenkin vaihdella täytteitä saatavuuden ja omien mieltymystesi mukaan. Ruokaisuutta lisäävät luomunuudelit ja luomubroileri. Rullat kastetaan luomumaapähkinävoidippiin tai makeaan … Lue lisää

Uusi Luomupuoti ihastuttaa Hakaniemessä
| |

Paperipussi rapisee. Asiakas kauhoo pussiin tummanpunaisia luomukirsikoita Helsingin Hakaniemen kauppahallissa. Hallin Luomupuodin kauppias Mnwas Awari ojentaa neljä pulleaa persikkaa asiakkaalle. ”Ottaisiko vielä isoja luomulatva-artisokkia, pitkiä luomuraparperinvarsia vai ehkäpä kourallisen luomusaksanpähkinöitä?” asiakas pohtii. Asiakaspalvelu on lähellä kauppiaan sydäntä Hallin Luomupuodissa hedelmistä … Lue lisää

Marenki, oletko mun muru?
| |

Juhlat tulossa mutta kakku edelleen leipomatta? Kokoa kakun tilalle kauden suosikkikasviksesta eli luomuraparperista ja ruokakaapin perusaineksista ihana jälkiruoka vieraiden iloksi. Raparperikinuski saa seurakseen pehmeää kermavaahtoa ja rapeaa marenkimurua. Raparperikinuskia, kermavaahtoa ja marenkimurua (4 annosta) 1 luomukananmunan valkuainen 0,5 dl + … Lue lisää

Luomua juhlapöytään
| |

Kesä on juhlien ja yhdessä syömisen aikaa. Kanna nouto- tai illallispöytään näyttävä luomuleipäkranssi, jonka keskelle on kasattu värikäs kreikkalainen luomusalaatti. Leipäkranssissa maistuvat oliivit, sitruuna ja oregano. Juhlavalmisteluja helpottaakseen kannattaa taikina alustaa valmiiksi illalla ja kohottaa jääkaapissa yön yli. Luomuoliivileipäkranssi ja … Lue lisää

Luomu maistuu Ravintolapäivässä
| |

Ravintolapäivää vietetään jälleen tulevana lauantaina 21.5.2016 ympäri maailmaa. Kyseessä on tapahtuma, jonka aikana kuka tahansa voi perustaa oman ravintolan yhden päivän ajaksi. Luomua tarjotaan lauantaina noin 30 pop up -ravintolassa Suomessa. Noin puolet näistä sijaitsee Helsingin seudulla mutta luomusta pääsee … Lue lisää

Jäätelöllä helpotusta helteeseen
| |

Lämpöä luvassa, mutta ei hätää: kotitekoinen kookosmaitojäätelö helpottaa helteessä sisäisesti. Hyvää ja helppoa – ja luomua, ilman muuta! Kun pakastat kookosmaidon ja banaanit aamulla, surautat niistä iltapäivällä muutamassa minuutissa ihanan luomupehmytjäätelön, jossa maistuvat lisäksi kotimaiset marjat. Tämä jäätelö sopii myös … Lue lisää

Vartailla vappuun
| |

Vappupiknikillä maistuvat herkulliset luomuantipastovartaat. Tarjoa vartaiden kanssa luomupinaattipestoa. Vartaisiin voit valita luomuna perinteisiä antipastoja, suosikkiraaka-aineitasi tai sesongin parhaita herkkuja. Antipastovartaat (5 annosta) 250 g luomuravioleja (esim. pinaatti-juustotäytteellä) 1 tl suolaa 1 rkl luomuoliiviöljyä 250 g luomukirsikkatomaatteja 1 keltainen luomupaprika 1 … Lue lisää

Luomumämmiä luovasti
| |

Pääsiäisen perusherkku mämmi maistuu myös luomuna. Toijalalainen mämmitehdas on valmistanut imellettyä luomuhyvää jo 15 vuoden ajan. Trenditietoinen nauttii luomumämminsä pirtelönä: katso ohje jutun lopusta! Suomalaisten perinteinen pääsiäisherkku sai luomuversion vuonna 2001, kun Kymppi-Maukkaat Oy:n tehtaalla Toijalassa alettiin valmistaa luomumämmiä. Yritys … Lue lisää

Luomu antaa hyvän perustan tähtiruoalle
| |

Onko luomu ravintolassa oikotie onneen? Ei. Chef & Sommelierin perustaja Sasu Laukkonen pitää luomua arvossa, mutta vielä tärkeämpänä hän pitää kokin joustavaa ja raaka-ainetta kunnioittavaa asennetta. Myös ravintoloita tähdittävä Michelin on alkanut arvostaa tätä Pohjoismaissa. Laukkosen keittiössä iso massa, keskimäärin … Lue lisää

BioFach mykisti tarjonnallaan
| |

Helmikuun alkupuolella Saksassa pidetyt BioFach-luomumessut vetivät taas mykäksi. Luomuna oli tarjolla kaikkea mahdollista ja miltei mahdotontakin. Kyllähän se tiedetään; luomun kulutus Euroopassa kasvaa vauhdilla eikä luomu ole enää aikoihin ollut mitään pikkupiperrystä. Mutta kai suomalainen sitten tosiaan uskoo vasta kun … Lue lisää

Palopuro kehrää lähiluomua ja kiertotaloutta
| |

Hyvinkään Palopuro kohisee lähiluomua ja kiertotaloutta. Viime vuonna Itämeren ympäristöystävällisimmäksi maatilaksi valitun Knehtilän luomutilan ympärille on muotoutumassa monipuolinen luomukeskus. Kyseessä on hanke nimeltä Palopuron agroekologinen symbioosi, ja se tähtää ravinne- ja energiaomavaraiseen luomutuotantomalliin. Hankkeessa on mukana ”symbioosiin” kuuluvien luomutoimijoiden lisäksi … Lue lisää

Paras luomuhevi löytyi Vantaalta
| |

Tammikuussa ensimmäistä kertaa julkistettu Suomen Paras LuomuHeVi-kauppa 2016 -tunnustus meni vantaalaiselle K-citymarket Tammistolle. Kauppa nappasi tuplavoiton, sillä se valittiin myös hypermarket-sarjan parhaaksi HeVi-kaupaksi. Kauppojen luomutuotteiden valikoima on kasvanut viime vuosina, ja useimpia luomuhedelmiä ja -vihanneksia voi nykyään ostaa samalla kauppareissulla. … Lue lisää

Pähkinöiksi menee
| |

Jouluun kuuluvat pähkinät ja mantelit.Niitä laitetaan glögin pohjalla ja napostellaan rusinoiden ja muiden kuivahedelmien kanssa. Pähkinöiden ja mantelien luomuvalikoima on nykyään jo laaja; niitä saa luomuna sekä marketeista että erikoiskaupoista. Moniin muihin jouluherkkuihin verrattuna pähkinät ja mantelit ovat ravintoaineita pullollaan. … Lue lisää

REKO-ringit laajenevat vauhdilla
| |

Rekoilu on hurjassa nosteessa Suomessa. REKO-lähiruokarinkien toimintamallin kehittänyt Thomas Snellman arvioi, että rinkien kautta myydään tänä vuonna ruokaa noin kahdeksalla miljoonalla eurolla. Eri puolella maata toimii jo yli 90 REKOa, ja niihin kuuluu noin 100 000 suomalaista. Snellman lanseerasi idean Facebookin … Lue lisää

Luomu esillä ELMAssa
| |

ELMA-maaseutumessut järjestetään Messukeskuksessa 6.-8.11.2015. Tuttuun tapaan messuilta löytää karvaisia ystäviä, kuulumisia maaseudulta ja erilaisia elintarvikkeita. Tänä vuonna luvassa on myös jotain uutta, kun Pro luomu ry pistää messuille pystyyn oman luomukylän. Luomukylässä asustelee Pro Luomun lisäksi kymmenen luomuyritystä tai -yhteisöä, … Lue lisää

Kotimainen luomuomena harvojen herkku
| |

Omenoiden satokausi on parhaimmillaan, mutta kotimaisia luomuomenoita ei kaupoista löydy etsimälläkään. Luomuomenoita kasvatetaan Suomessa alle sadalla hehtaarilla. Eikö luomuomena menesty meillä? Maamme pohjoinen sijainti ei ole este luomuomenantuotannolle, vakuuttaa luomuomenoita jo 30 vuotta Pirkanmaalla kasvattaneen Terissaaren tilan isäntä. – Olosuhteet … Lue lisää

Hunajalla tuoreeks terveeks
| |

Suomalainen luomuhunaja on lähiruokaa, jonka hiilijalanjälki on muita makeuttajia huomattavasti pienempi. Ympäristöhyötyjen lisäksi hunaja auttaa pysymään terveenä. Itä-Suomen yliopistossa työskentelevä Anneli Salonen on hunajatutkija ja luomuhunajan tuottaja Pohjois-Karjalasta. Hänellä on 30 mehiläispesää Hoilolan kylässä Joensuussa. Mehiläisiä on ollut vuodesta 1994, … Lue lisää

Tilamyyntiä Herttoniemessä
| |

Stadin Puutarhuri järjestää Herttoniemen Kartanon alueella kesätorstaisin tilamyyntiä, jossa on tarjolla luomuvihanneksia sesongin mukaan. Stadin Puutarhuri on Helsingin ainoa luomuvihannesviljelijä. Herttoniemen Kartanon alue näyttää idylliseltä auringon paistaessa. Stadin Puutarhurin tilamyynti on auki ensimmäistä kertaa tänä kesänä. Tarjolla on tällä kertaa … Lue lisää

Luomumansikka kasvattaa suosiotaan
| |

Luomumansikan satokausi käynnistyy eteläisessä Suomessa vasta heinäkuun toisen viikon paikkeilla, sillä viileä alkukesä viivästytti kukintaa. Keski-Suomen korkeudella marjat kypsyvät vasta heinäkuun loppupuolella. Pro Luomu on päivittänyt luomumansikkaa tarjoavien tilojen listan – löydä oma luomumansikkapaikkasi. Suomalaisen luomumansikan kysyntä on lisääntynyt sekä … Lue lisää

Grilli kuumaksi luomulla
| |

Grillaaminen on kesäkokkailua parhaimmillaan. Kun kesä on kauneimmillaan, on mukava siirtää ruoanvalmistuspuuhat keittiöstä pihalle. Myös luomun ystävä löytää grilliinsä helposti sekä lihaa että kasviksia tavallisesta ruokakaupasta. Ruoanvalmistus tulella on kiehtonut ihmisiä läpi vuosituhansien. Jo kivikauden ajan suomalaiset kypsensivät ruokaansa nuotiolla … Lue lisää

Luomu luo uutta ruokakulttuuria
| |

Kokonainen koulu on mahdollista ruokkia lähes pelkästään luomulla, kun tahtoa ja taitoa löytyy: Helsingin Rudolf Steiner -koulu on tästä elävä esimerkki. Se sai talvella Suomalaisen Ruokakulttuurirahaston tunnustuksen uutta luovasta työstään. Luomuisen kouluruoan valmistaa KK Kruska Oy. Helsingin Rudolf Steiner -koulun … Lue lisää

It´s time to spray?
| |

Suomessa käytetään vain vähän torjunta-aineita muuhun Eurooppaan verrattuna, mutta riittää niissä silti valikoimaa. Sallitut torjunta-aineet löytyvät Tukesin kasvinsuojeluainerekisteristä. Sinne on listattu yhteensä 412 valmistetta. Tavanomaisen tuotannon pelloilla ötököitä, kasvitauteja ja rikkoja torjutaan mm. pikoksistrobiinilla, tebukonatsolilla ja alumiinifosfidilla sekä tietysti glyfosaatilla, … Lue lisää

Nyt näkyy ja kuuluu luomuu!
| |

Luomuu! vaatii maa- ja metsätalousministeriön luomun kuluttajakampanjan päähenkilö napakasti. Luomukampanja alkaa näkyä ja kuulua televisiossa ja radiossa tänään maanantaina 11. toukokuuta. Kampanjan sympaattiseen luomuäpyliin voi törmätä MTV3- ja AVA-kanavilla sekä useilla radiokanavilla. Lehmänen muistuttaa luomusta myös kauppojen ostokärryjen mainostilassa – … Lue lisää

Ruohonjuuri on ekoilun edelläkävijä
| |

Taantumasta huolimatta ekokauppaketju Ruohonjuuri jatkaa kasvuaan. Viime vuonna liikevaihto kasvoi 22 % ja nousi yli 13 miljoonaan euroon. Tänä vuonna Ruohonjuuri laajenee: aivan hiljattain Ouluun, myöhemmin Raisioon. Eko- ja luomutuotteisiin erikoistuneen ketjun lähitulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu myymälähankkeiden lisäksi verkkokaupan uudistus. Monikanavainen … Lue lisää

Luomulla jaksaa pitkälle
| |

Fyysisen ja henkisen kunnon on oltava huippua, jos sattuu ansaitsemaan elantonsa seikkailujuoksijana. Tunnetuin suomalainen lajissaan on Jukka Viljanen, jolle luomupainotteinen ruokavalio on luonteva osa valmistautumista äärimmäisiin koitoksiin. Viljanen ei tyydy vaatimattomiin haasteisiin. Hän on osallistunut mm. maratoniin Pohjoisnavalla sekä juossut … Lue lisää

BioFach esitteli luomutrendit
| |

Kvinoa, kuntoilijoiden lisäravinteet sekä terveellisyyttä tihkuvat superfoodit ovat eurooppalaisten luomumarkkinoiden tämän hetken kuumimpia trendejä. Helmikuun puolivälissä BioFach-messuilla olivat hyvin edustettuina myös erilaiset snack- ja free from -luomutuotteet, luomumarjat ja -lastenruoat sekä viimeisen päälle brändätty luomusuklaa. Sekä tietysti yli tuhat ja … Lue lisää

Päiväkoti Engelin lapsille maistuu luomu
| |

Helsinkiläisessä Päiväkoti Engelissä siirryttiin vanhempien toiveesta luomupainotteiseen ruokalistaan reilu vuosi sitten. Kokemukset ovat olleet myönteisiä. Päiväkoti Engelin eteisessä käy vilske. Lapset ovat ulkoilleet koko aamupäivän, ja nyt punaposkisella porukalla alkaa olla nälkä. Ensimmäisenä ruokailevat kaikkein pienimmät, alle 3-vuotiaat Taimet. Sen … Lue lisää

Luomujäätelö herkkusuille
| |

Suomalainen luomujäätelö on harvinaista herkkua, sillä vain muutama pieni yritys valmistaa sitä. Tuotantomäärät ovat olleet vähäisiä ja saatavuus satunnaista, vaikka luomutuotteiden valikoima ruokakaupoissa on viime vuosina lisääntynyt noin keskimäärin kohisten. Raaka-aineestakaan ei pitäisi olla pulaa, sillä luomumaitoa Suomessa tuotetaan yllin … Lue lisää

Joululaatikko vaivatta luomuna
| |

Luomun ystävän on helppo juhlia joulua, sillä lähes kaikkia joulupöydän tuttuja perinneruokia on saatavilla luomuna: joulukinkun ja juhlajuomien lisäksi kaupasta löytyy niin jouluisia laatikkoruokia kuin rosollia ja joulupuuroa. Siis luomuna ja valmiina! Keittiövelhot toki pyöräyttävät käden käänteessä raaka-aineistakin joulun luomulaatikot, … Lue lisää

Luomuglögi valaisee sisäisesti
| |

Elämme kiivainta glögisesonkia, vaikka lumi ja pakkanen yhä odotuttavat itseään. Mausteisten juhlajuomien valikoima kaupoissa on runsas, ja myös luomua löytyy. Useimmat luomuglögit valmistetaan metsä- tai puutarhamarjoista, mutta on markkinoilla yksi omenainenkin luomuglögi. Mausteet ovat tutun jouluisia: yleisimmin juomista löytyy kanelia, … Lue lisää

Luomujoulukinkku on jo kaupassa
| |

Kotimaisia luomujoulukinkkuja on tänä vuonna saatavilla selvästi edellisvuosia enemmän. Niitä myös löytyy varsin helposti, sillä luomukinkkuja on tarjolla sekä tavallisissa ruokakaupoissa että useiden pienten ruokamyymälöiden ja nettikauppojen valikoimissa. Lisäksi muutama luomutila myy kinkkuja suoraan kuluttajille. Suomalaisia luomujoulukinkkuja on tänä vuonna … Lue lisää

Pro Ruokapiirit neuvoo ja ohjaa
| |

Suomalaiset ruokapiirit ovat saaneet oman yhdistyksen. Pro Ruokapiirit ry perustettiin syyskuussa eri puolella maata toimivien ruokapiirien yhteistyöorganisaatioksi. Sen tavoitteena on edistää ruokapiirien toimintaa, kerätä niistä tilastotietoa ja tarjota ohjausta ja tukea sekä aloitteleville että jo vakiintuneille piireille. Pro Ruokapiirit ry:n … Lue lisää

Alaston totuus: luomua vai luuloa?
| |

Kuluttajatutkimusten mukaan monet suomalaiset epäilevät, että luomu on vain markkinointikikka, jonka avulla kuluttajalta nyhdetään ruoastaan tavallista kovempaa hintaa. Luomu nähdään usein huijauksena, johon hyväuskoiset hölmöt lankeavat. Epäilyt perustuvat vankkaan tietämättömyyteen. Luomun tuotantotapaa ei tunneta, luomuvalvonnasta ei tiedetä eikä luomutuotetta tunnisteta … Lue lisää

Kaskinauris tarjoaa SM-luomua
| |

Hinta on huono tekosyy olla tarjoamatta luomuruokaa julkisessa ruokapalvelussa. Se tiedetään Hyvinkäällä sijaitsevassa lounasravintola Kaskinauriissa, joka palkittiin lokakuun alussa julkisten ruokapalvelujen sarjan voittajana Portaat luomuun -ohjelman järjestämässä Luomu SM 2014 -kilpailussa. Kaskinauris on yksi Hyvinkäällä ja Riihimäellä toimivan Hyria koulutus … Lue lisää

Reilu on usein myös luomua
| |

Parhaillaan vietetään Reilun kaupan viikkoa. Se on samalla melko luomuinen teemaviikko, sillä Suomen markkinoilla olevista Reilun kaupan tuotteista 60 prosenttia on myös luomusertifioituja. Reilu kauppa ry:n tiedottaja Sanna Räsänen arvioi, että reilujen tuotteiden korkeaan luomuprosenttiin on syynä se, että siitä … Lue lisää

Ravintola LEO voitti luomukultaa
| |

Tamperelainen Ravintola LEO pokkasi lokakuun alussa voiton ravintoloiden luomu-SM-kilpailussa. Portaat luomuun -ohjelman ensimmäistä kertaa järjestämän kisan kultasija irtosi 88 prosentin luomukäyttöasteella – eli niin paljon LEOn tarjoamien annosten raaka-aineista on tuotettu luonnonmukaisesti. Sitä on vaikea panna paremmaksi. LEO on varsin … Lue lisää

Myös kaupan oma merkki myy luomua
| |

Luomu on löytänyt tiensä myös kaupan omien merkkien valikoimiin. Useimmiten kaupparyhmittymät ottavat luomuna omiin merkkeihinsä perustuotteita, joiden menekki luomuna on muutenkin hyvä, kuten hiutaleet, kananmunat ja maito – mutta on oman merkin luomua yhä enemmän tarjolla myös eksoottisemmissa tuotekategorioissa. Omalla … Lue lisää

Luomukuluttajalla monta syytä syödä
| |

Luomukuluttaja on kiinnostunut ympäristöstä, mausta ja eläinten hyvinvoinnista. Syitä luomun valinnalle on yhtä monta kuin on keittiöitäkin. Kaikkea mitä luomuna saa It-alan yrittäjänä työskentelevän Teemu Korpelan keittiössä kokataan luomulihaa. – Luomuliha oli selviö, oikeastaan ehto, kun aloimme vaimoni kanssa sekasyöjiksi … Lue lisää

Korkeasaari tarjoaa luomua ja reilua
| |

Korkeasaaren ravintolat ja kahvilat käyttävät paljon luomua: tarjotuista a la carte -annoksista valtaosassa on käytetty jotain luomuraaka-ainetta, ja kaikki tarjolla oleva liha ja kala ovat luomua. Myös Reilu kauppa on hyvin edustettuna eläintarhan ravintolapalveluissa. Korkeasaaren ravintoloita ja kahviloita pyörittävän Vihreä … Lue lisää

Vielä saa luomumarjaa
| |

Luomumarjaa ehtii vielä keräämään muutamilta itsepoimintatiloilta, jos on nopea. Etenkin etelässä luomuvadelman satokausi on pian ohi, mutta pohjoisessa esimerkiksi luomuherukan kausi on vasta alussa. Luomumarjoista on saatu satoa vaihtelevasti. Äärimmäisyydestä toiseen heittäytynyt kesäsää ei varsinaisesti ole hellinnyt marjapensaita. Viileä alkukesä … Lue lisää

Suu makeaksi luomulla
| |

Alkukesän heleys kutsuu juhlimaan valmistuneita ja hääpareja. Juhlapöydän monet antimet on nykyään mahdollista valmistaa luomuna. Myös laseihin saa tarjolle kuplivaa luomujuomaa – tai maailman ensimmäistä luomulonkeroa. Luomukermat, -jauhot, -kaakaot ja -hillot löytävät tiensä luomuleipurin ostoskoriin hyvin varustelluista ruokakaupoista. Kahvipöydän kattaja … Lue lisää

Ruokapiirien suosio kasvaa
| |

Ruokapiirit ovat kovassa kurssissa. Uusia piirejä on viime vuosina perustettu tiuhaan tahtiin, ja pelkästään pääkaupunkiseudulla niitä lienee jo kymmeniä. Monet ruokapiirit suosivat erityisesti luomua, myös lähiruokaa arvostetaan. Maa- ja metsätalousministeriö järjesti huhtikuun alkupuolella ruokapiiriaktiiveille vapaamuotoisen tapaamisen Lähiruoka ja luomu -tapahtuman … Lue lisää

Vain luomua – katsaus saksalaisiin luomusupermarketteihin
| |

Saksasta löytyvät luomusupermarketit ovat luomukuluttajan toiveiden täyttymys.  Suurimmat luomumarketketjut ovat Denn’s, Basic ja Ebl-naturkost. Näiden lisäksi on monia pienempiä liikkeitä. Suurten luomumarketketjujen yhteydessä ei voida puhua ekokaupoista, sillä valikoima kattaa kaiken mitä tavallisesta ruokakaupasta löytyy, mutta ainoastaan luomuna. Saksan luomumarkkinan … Lue lisää

Ravintolapäivä Metsolan tilalla
| |

16. helmikuuta oli ravintolapäivä. Tämä suomalainen konsepti oli otettu käyttöön samanaikaisesti 25 eri maassa. Ravintolapäiviä on neljä vuodessa ja tuolloin voivat tavalliset kansalaiset laittaa pystyyn ravintolan, jossa voi myydä välipaloja tai vaikkapa ravintola-annoksia. Viranomaiset mahdollistavat tapahtuman ilman sen kummempia lupia … Lue lisää

Luomu-uutuuksia maailmalta!
| |

Saksan Nürnbergissä järjestettiin 12.-15.2.2014 Biofach-luomumessut 25. kertaa. Kyseessä on maailman suurin luomualan tapahtuma, jossa etsitään uusia ideoita, kontakteja ja maahantuojia luomutuotteille. Messuilla ei ollut ainoastaan eurooppalaisia yrityksiä, vaan myös useat Aasian maat olivat lähteneet mukaan todella isosti. Selkeinä uusina tai … Lue lisää

Punaisen luomuriisin tarina
| |

Indonesiaan kuuluvalla Balin saarella, kolmen vuoren välissä, sijaitsee Jatiluwihin alue. Vuonna 2012 se listattiin Unescon maailmanperintökohteeksi, sillä perinteinen riisinviljelykulttuuri on saarella uhattuna. Jatiluwihin alueella kasvatetaan vanhaa punaista riisilajiketta (Padi Bali). Osa viljelijöistä kasvattaa riisiä ilman torjunta-aineita ja kemiallisia lannoitteita, perinteisin … Lue lisää

Luomu meni pipariksi
| |

Jo ajatus luomupipareiden leipomisesta aiheutti pienen ahdistuksen. Minulla ei ollut mitään muistikuvaa pipareiden raaka-aineista, mutta mausteita niihin tuli. Olin leiponut pipareita viimeksi lapsena, kun olin kerta tällainen perinteiden ja jouluhysterian vastustaja. Tiesin, että mausteet tuottaisivat ongelmia. Saatuani äidiltän suvussa kulkeneen … Lue lisää

Janne Länsipuron luomuruokareseptejä
| |

Peruna-kesäkurpitsa pihvi omenalla ja sipulilla. Taikina: 2 osaa  perunaa ja 1 osa kesäkurpitsaa.  Keitä peruna ja kesäkurpitsa, kaada keitinvedet pois. Soseuta ja mausta esim.  timjamilla ja oreganolla sekä suolalla. Paista pihvit runsaasa oliiviöljyssä kunnes pihvin pinta on rapea. Pihvin lisukkeeksi … Lue lisää